Újabb sikeres képzéssorozat lebonyolítása vált lehetővé a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával, akik felvállalták a tervezett képzési programjaink megvalósításával összefüggő kiadások finanszírozását.
Projektünk célja a szociális és egészségügyi rendszerben tevékenykedő szakemberek számára, olyan elméleti és nagyon gyakorlatias tudás átadása magyar anyanyelven, amely által mozgáskompetenciájuk fejlődhet, így munkájuk során tudatosan vigyázhatnak a saját egészségükre, ugyanakkor emberközpontú, minőségi ellátásban részesíthetik a rájuk bízott beteg, idős embereket.
Az elmúlt 10 év alatt képzési programjaink során többszáz ember ismerhette meg és sajátíthatta el a kinaesthetics szemléletmódot.
Pályázatunk során egy Kinaesthetics az ápolásban bevezető és egy Kinaesthetics az ápolásban haladó képzés megszervezését terveztük, a résztvevők saját és gondozottjaik életminőségének javítása érdekében.
A bevezető képzés 2021 szeptember 15 – október 31-ig tartó időszakában került megszervezésre 14 személy részére, a haladó képzés november 15 és december 20 között volt megtartva, ahol 12 résztvevő részesülhetett a pályázat által lehetővé vált képzés előnyeiben.
A Kinaesthetics nagy hangsúlyt fektet a mozgás megtapasztalás általi kutatásra és tanulásra. mivel az ebből származó megértés és tudás belső perspektíván és saját megtapasztaláson alapszik közvetlen kapcsolatban van a saját mozgással és cselekvés kompetenciával. A hatás a cselekvésben mutatkozik meg.
A képzés során a saját tapasztalat és a tudományos háttér megismerésével sikerült megérteni , hogy minden eset más , minden ember másképp építi fel a mozgásfolyamatait és ezért nem tudunk recepteket adni, tanítani.
A segítő szakmában dolgozók gyakran átvállalják a gondozásra szoruló személyek problémáinak megoldását. Ez a magatartás, kívülről nézve adott esteben akár elfogadható eredményhez is vezethet, de az érintettek belső tanulási folyamatait leggyakrabban figyelmen kívül hagyja. A gyakorlatban a folyamatos figyelem, a mozgásérzékelés, és az alkalmazkodás adhatja a kívánt, kis erőfeszítést követelő, a beteg hozzájárulását is beépítő cselekvést.
Már a bevezető képzés során sok résztvevő megfogalmazta azt, hogy a bevezető képzés csak a kezdete egy tanulási folyamatnak és hogy szeretnék ezt folytatni.
Szerencsés körülmény volt a projektnek köszönhetően, hogy rövid időn belül lehetőségük volt a résztvevőknek a haladó szintű képzést is elvégezni, tudásukat, tapasztalataikat mélyíteni.