Kinaesthetics egészség a munkahelyen Kinaesthetics egészség a munkahelyen

Ez a progarm azon szakmailag aktív emberek csoportját célozza meg, akik munkahelyi mozgástevékenységüket egészségük szolgálatába szeretnék állítani.

A betegségek miatti munkaszüneteltetés nagyon sok szakágban óriási problémát képez.  Érdekes azonban, hogy ez nemcsak az olyan szakmai csoportokban jellemző, amelyek nehéz fizikai munkát végeznek, hiszen a számítógép képernyője előtt végzett munka is lehet testileg nagyon leterhelő.

Ide vonatkozó kutatások igazolják, hogy a  legggyakoribb okát a munkaképtelenségnek a mozgásszervi illetve  a pszichiátriai megbetegedések teszik ki. Az okai ezen megbetegedéseknek nemcsak a munkahelyi feltételekben keresendőek, hanem azon módban , ahogyan az illető egyén saját testét a munka elvégzése érdekében "beveti" a tevékenységbe. Ez a mód ugyanis bármikor változtatható,  és teljes mértékben egyénfüggő.

A kinaesthetics -egészség a munkahelyen programban a kurzus résztevevői magtanulhatják saját mozgásmintáikat felülvizsgálni,  felmérni, hogy azok mennyiben illeszkednek a funkcionális anatómiai adottságaikhoz, valamint , hogy a munkahelyi feltételekkel illetve követelményekkel mennyire összeegyeztethetőek.   Így megtanulnak alternatívákat találni és ezáltal saját mozgásjátékterüket a szakmai tevékenységük terén kiszélesíteni.

Ez a nézőpont alapvetően különbözik a hagyományos munkaegészségtani képzésektől, amelyek gyakran pontos előírásokat tartalmaznak például arra vonatkozóan, hogyan üljünk helyesen, avagy hogyan emeljünk fel egy súlyt.  itt pontos előírások, szabályok helyett a képzés résztvevői megtanulják saját mozgásukat olyan mértékben megérteni, és saját maguk képesek legyenek arra, hogy a saját tartásukat, mozgásukat felismerjék és változásokat dolgozzanak ki.

A mozgáskompetencia fejlesztése a Kinaesthetics segítségével a betegségek megelőzéséhez vezet, amelyek összefüggnek a szakmai élettel, és elüsegítik a rugalmasságot és a helyzetekhez való alkalmazkodó képesség segítését a munka során.


Bevezető képzés Kinaesthetics egészség a munkahelyen