11.04.2018 

Az elmúlt három hónap alatt bevezető és haladó Kinaesthetics képzésen vehettek részt a Diakónia Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezetének otthongondozós csapatát egyik része.
Az ápolók egyik központi feladata, hogy az ápoltakat mindennapi tevékenységeikben támogassák. Nagy kihívás ezt a feladatot úgy végezni, hogy az minden folyamat által érintett személy egészségfejlődését elősegítse.

Kinaesthetics?! Mi lesz ez?
Mozgás és mozgatás – mindössze ennyit sejtettem e szó mögött, amikor elhatároztam, hogy a Diakónia Alapítvány Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezetének otthongondozós csapatát ebbe beleviszem. A két modulból álló, összesen 6 napos képzés lett az idei támogatott továbbképzőnk, amit a munkatársi közösségünk első tíz fős, résztvevő csoportjának a Caritas képzett trénerei, Csiki Cristina és Gáll Gabriella tartottak.
Nagyon nehéz volt a mindennapi, gyakorlati, problémamegoldó, azonnali bevetést igénylő hozzáállásunkból – amit az otthoni betegápolásban megélünk – visszavenni, befele figyelni, testünk, csontjaink, izmaink működésére és érzékelésünkre, megéléseinkre, egyszóval önmagunkra figyelni. Rájönni, hogy folyton „adod magad”, derekadat, erődet, karodat adod az ápolási folyamatban, gondolkodás nélkül. S csak akkor veszed észre a testi leterheltségedet, ha már fáj.
A kinaesthetics elsősorban RÓLAD szól, a MAGAD működésének és mozgáslehetőségeinek a megismeréséről. Csak ezután sejlik fel a MÁSIK ember, az ápolt. EGYÉNI megtapasztalásaid segítenek megérteni a MÁSIK helyzetét, korlátozott, akadályozott mozgáskörülményeiben a LEHETŐSÉGEKET.
A kinaesthetics egy életszemlélet: tudatosabbá tesz és a megoldási lehetőségek folyamatos megteremtőjévé.
Reméljük sikerül az ápolásban több érzékkel, ráérzéssel, beleérzéssel, méltósággal dolgoznunk.

Tóth Anna
ágazatvezető