01.03.2018 


Lehet, hogy nem tűnik fel sokszor számunkra az a csoda, hogy képesek vagyunk mozogni. Minden a helyén van a testünkben és például arra gondolok, hogy felemelem a csészét, s már a kezemben is van. Mindaddig nem is tűnik fel ez a csoda a legtöbbünknek, míg nem kezd valahol fájni.

Habár igyekszem hálát adni a Fennvalónak a mindennapjaimért, egyre jobban rájövök, hogy lehetetlen lenne hálát adni, azért a több milliárd folyamatért, ami lejátszódik testemben másodpercenként.
Hiszek abban, hogy életünk minden területén fontos a megelőzés, óvatosság és előretekintés. Éppen ezért kértem meg mostanra már általam is ismert és tisztelt két kedves Kinaesthetics trénert, Csíki Cristinát és Gáll Gabriellát, hogy legyenek segítségünkre abban, hogy jobban megismerjük és megértsük a testünket, azáltal amilyen mozgásokat végez az a mindennapokban. Nem titkolt vágyam volt az, hogy választ fogok kapni egy-két olyan kérdésre is, hogy pontosan vajon miért fáj itt-ott, hogyan tudnám segíteni én a testem és ne hátráltatni.
Így most a tanfolyam befejeztével elmondhatom, hogy nagyon sokat tanulhattam főként tapasztalati úton az érzékeimről, mozgáselemekről, csontjaimról, izmaimról és sok olyan választ véltem felfedezni, amire nem is számítottam.
Sokszor nagyon egyszerű dolgokra volt felhívva a figyelmünk, de ezekben rejlett a dolgok nagyszerűsége is, hogy egy példát említsek: gyerekkortól belénk van sok mozgásminta rögzülve, hogy hogyan álljunk fel, üljünk le, ahogyan a szüleink tanítottak, vagy ahogyan láttuk azt. Itt megértettük azt, hogy ezen kívül még sok más lehetőség van és érdemes ezeket kipróbálni, vagy éppen, ha jobb kezes vagy próbálj meg bal kézzel fogat mosni, jó móka lesz.
Ez a tanfolyam első sorban nagyon fontos a kórházi ápolók számára, hisz választ kapnak arra, hogy hogyan támogassák, hogyan érintsék azokat a betegeket, akik ágyban fekvő betegek. El sem tudom képzelni én jelenleg az ápolói képzést ezen ismeretek nélkül.
Tanárként eléggé le van számomra szűkülve a mozgásterem, hisz a legtöbb tanár ül és áll, ugyanabban a pozícióban. így számomra is lehetőség nyílt, hogy jobban megismerjem a napi mozgásaimat, és ha kell korrigáljak vagy próbáljak ki új mozgáselemeket.

Ez a 24 órás tanfolyam számomra nagyon hasznos volt és nem csak a trénereinktől tanultam sokat, hanem a társaimtól is, akik megosztották élettapasztalataikat ezen a téren.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a tanfolyamot, aki jobban meg szeretné ismerni a saját mozgását valamint, aki tiszteletteljesen akar bánni önmagával és embertársaival is.

Sajgó Szabolcs, Gyergyóalfalu március 1.