Kinaesthetics az ápolásban

Moldovai Köztársaságban május 22-24 között két csoport részesült Kinaesthetics bevezető képzésben.
Már ezelőtt két évvel a Gyulafehérvári Caritas és a Bălti városi CASMED között elkezdődött az együttműködés, hogy a szervezet munkatársai elsajátíthassák és munkájuk során használhassák a Kinaesthetics szemlélet adta lehetőségeket.
A Kinaesthetics bevezető képzés a Kinaesthetics képzési rendszer első alapképzése. A középpontban a saját mozgás Kinaesthetics fogalmak szerinti elemzése áll. Ennek alapján a résztvevők elvégezhetik mindennapi munkájuk első „testre szabásait“, melyek pozitívan hatnak ki a maguk és ápoltjaik egészségfejlődésére.
Az 3 napos képzésre, 4 kinaesthetics tréner András Ildikó, Csiki Cristina, Gáll Gabriella és Sebestyén Lázár utazott ki A Gyulafehérvári Caritas szervezettől.
Párhuzamosan két csoport képzésére került sor, amelyen összesen 25 szociális gondozó, és egészségügyi asszisztens vett részt.
A résztvevők azzal az elvárással érkeztek a képzésre, hogy a munkájukat segítő „technikákat” ismerjenek meg, abból a hozzáállásból, hogy a problémákat nekik kell megoldani (pl. a beteget meg kell etetni, tisztába kell tenni stb…).
A képzés végére a résztvevőknek sikerült új szemléletmódból rálátni a betegre és az ápolási tevékenységekre. Az ápolásra szoruló embereket többé nem próbálják emelgetni, hanem a saját mozgásukban támogatják, miután megismerték, hogy a Kinaesthetics az ápolásban lehetővé teszi, hogy a segített emberek a saját mozgásképességüket amennyire csak lehet kihasználják. Megtapasztalhatták ugyanakkor, hogy az ápolási tevékenységek során a beteggel való együttműködés által számottevően csökkenhet az ápoló megsérülésének esélye, megbetegedése a munka során.
„Nagyon sokat kaptam a képzéstől, egy új megvilágítást az életemben” mondta Maria Bîrcă szociális gondozó, a bevezető képzés résztvevője.
A résztvevők közül többen is jelezték szándékukat a témában való elmélyülésre, egyéni fejlődésükön dolgozva, saját mozgáskompetenciájukat fejlesztve. Szakmai téren késznek mutatkoztak további képzéseken résztvenni, hogy az így megszerzett tudást, tapasztalatot egyre hatékonyabban hasznosítsák, sőt alkalomadtán tovább is adhassák.